gfhs logotype c

head Story2017 w

Kursens mål

 

Story grund:

 

   - Förvandla en idé till en kommersiellt gångbar berättelse
   - Skriva film/ tevemanus efter beställning
   - Skapa en teveserie
   - Behärska klassisk manusstruktur, tema, karaktärsutveckling, konflikter med mera
   - Skapa en outline från en idé
   - Analysera egna och andras manus
   - Kombinera olika genrer
   - Rewrite-processen
   - Ha god kännedom om branschen och dess krav
   - Hur du säljer en idé/koncept genom pitch, loglines, onepagers med mera
 
Story fördjupning:
 

- Behärska klassisk manusstruktur, tema, karaktärsutveckling, konflikter, med mera

- Med fördjupad kunskap och insikt utveckla kommersiellt gångbara berättelser

- På ett professionellt sätt vara en i det team som utgör ett ”writers room”

- På djupet analysera egna och andras idéer och manus.

- Ha dragit konkreta lärdomar av att ha skrivit en dramaserie som producerats.

- Utveckla egna kontakter med produktionsbolag och producenter med syfte att sälja in sig själv som manusförfattare eller att sälja sina manus.

- Pitcha sina idéer bekvämt på både engelska och svenska.

Mer om kursen

Story – grundläggande utbildning

Story är en ettårig grundläggande yrkesutbildning i manus och dramaturgi. Utbildningen ger verktygen till dig som vill ta det första steget mot en framtid som manusförfattare. 

Utbildningen erbjuder de bästa gästlärarna och ger dig tekniker för att skriva manus till långfilmer och dramaserier. Du får unika insikter genom läsning och analys av Oscarsvinnande manus. Story bygger värdefulla yrkesrelationer och ger dig möjlighet att delta i produktion av konceptet till en riktig dramaserie. I slutet av utbildningen får du möjlighet att presentera dina projekt när utbildningen anordnar pitchmöten hos några av Sveriges största filmbolag.

Efter utbildningen har du grundläggande kunskaper i manushantverk. Du är även förberedd för vidare studier inom området.

 storybild2

Under läsåret får du:

• Möta och undervisas av de bästa gästlärarna som branschen har att erbjuda

• Utveckla dina kunskaper i konceptutveckling

• Bli en bättre storyteller med hjälp av manusförfattare från Hollywood

• Tillgång till de bästa berättarverktygen som Hollywood kan erbjuda.

• Utveckla hur du säljer in dina manus med hjälp av professionell pitch

• Lära dig att en bygga plattform som yrkesverksam manusförfattare

• Pitcha dina idéer för etablerade producenter

Utbildningen sker i Kustateljéns filmstudio i Fårösund, med 1000m² studioyta anpassad för professionella filmproduktioner. Deltagarna kommer att samarbeta med andra klasser på Story & Film Crew. 

 Story bild1

Utbildningens olika block

KONCEPTUTVECKLING

Konceptutveckling lär dig att använda din konstnärliga och intuitiva förmåga. Du får verktyg för att skapa fler och bättre film- och tevekoncept och hur du presenterar dem på ett effektivt sätt. Du lär dig unika tekniker för att bedöma dina idéer, och att skapa tydliga så kallade loglines (korta, säljande förklaringar av manusidéer) som även hjälper dig i ditt skrivande.

STORYTELLING

Här lär du dig hur du bygger en kraftfull berättelse med hjälp av tekniker som professionella manusförfattare från Hollywood använder. Exempelvis hur du skapar ett tema, levande karaktärer och en dramaturgisk struktur, och hur du sedan kombinerar dessa till en mångbottnad berättelse som kan beröra en universell publik.

MANUSFÖRFATTANDE

Du lär dig att skriva starka dramatiska scener, effektiva övergångar och oförglömliga visuella scener. Du lär dig också hur du skriver för att ge en fantastisk läsupplevelse för den som ska läsa och bedöma ditt manus. Du får praktiska tekniker för att bygga historiens olika delar – bland annat den viktiga så kallade akt 2 – och du får arbeta med att hitta kärnan i historien genom att skriva scener.

PITCH & MARKNAD

Du lär dig pitchteknik från mästarna och får feedback från både dina kurskamrater och professionella producenter. I den här delen får du även viktiga inblickar och insikter i hur branschen fungerar och hur du skapar dig en plattform som yrkesverksam manusförfattare.

Story – fördjupning

För dig som tidigare arbetat med manus och dramaturgi finns det möjlighet att börja på den pågående Storyutbildningens andra år.  

Här får du arbeta med ett eget projekt i samråd med en professionell mentor som ger dig kontinuerlig feedback under projektet. Du får även delta i ett ”writing room” genom att skriva manuset till den dramaserie som FilmCrew-utbildningen producerar i vår egen studio. Genom att skriva manus och följa krav och synpunkter från showrunner, blir du väl förberedd att skriva manus enligt beställningar från producenter och regissörer.

För undervisning står några av världens mest kompetenta dramaturger. I slutet av utbildningen får du möjlighet att presentera ditt projekt när pitchmöten anordnas hos några av Sveriges största filmbolag.

Efter utbildningen har du fördjupade kunskaper i manushantverk, utvecklat och skrivet för skarp produktion och erfarenhet från professionell pitch. Du är redo att ta steget ut i branschen.

Studiestödsnivå
Eftergymnasial nivå (B1)

Ange i ansökan vilken nivå du söker till.

Kostnader

Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri. Kostnader för litteratur, resor, förbrukningsmaterial och teknik betalas av dig som studerande. På Story är den kostnaden 3 000 kr/läsår. Under KOSTNADER kan du läsa mer om olika kostnader som betalas av studerande på folkhögskolan.

Kontaktperson

ArvidUnsgaardArvid Unsgaard, lärare
tel 070-438 09 26
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Languages

Bra att veta

  • Plats: Fårösund
  • Kurstid: 27 aug 2018–5 juni 2019
  • Sista ans.dag: Ansökan stängd.
  • Studietakt: 100%
  • Längd: 1–2 år
  • Studiestödsnivå: ÅR 1: Gymnasienivå (A2) ÅR 2: Eftergymnasial nivå (B1)

Ansökan och antagning

 
Ansökan

 

Du som söker ska ha 3-årigt gymnasium eller motsvarande. Du ska också bifoga detta till din ansökan till Story. OBS! Ej originalhandlingar

Personbevis (inte äldre än 3 månader)

- Betyg 

- Eventuellt arbetsbetyg/intyg 

Personligt brev där du beskriver vem du är och varför du söker utbildningen, vilka erfarenheter du har av att arbeta med manus och var du befinner dig yrkesmässigt om 5 år (max 1 A4-sida)

- En sammanfattning av en befintlig, valfri kommersiell film som är högst 20 år gammal (en A4-sida)

- 2 scener i manusformat som är 3 sidor vardera

- 1 stycke ”onepager” där du beskriver en idé som du vill utveckla

 

Antagning

 

Efter att ansökningstiden gått ut görs ett urval av sökande som intervjuas via online-video. Besked om antagning ges i månadsskiftet juni–juli. 

 

Beställ personbevis här

Ansök här