gfhs logotype c

headerfoto

Kursens mål

 

Målet med Fotolinjen är att de studerande efter fullgången utbildning ska vara förberedda för studier i fotografi på yrkeshögskola/högskola, samt att kunna arbeta som fotografassistent. Målsättningen är att du som deltagare ska få möjlighet att lära dig grundläggande färdigheter både inom det tekniska och det bildteoretiska området.

Fotolinjen

Fotolinjen är en 1-årig yrkesförberedande fotografisk utbildning. Du som deltagare får möjlighet att lära dig hantera fotografisk utrustning såväl digitalt som analogt.

Målet är att du ska bli så trygg med tekniken att du kan hitta din egen fotografiska identitet. Efter utbildningen är du förberedd för att arbeta som fotoassistent eller för vidare studier inom fotografi. Undervisningen sker i form av teoretiska och praktiska genomgångar samt individuell handledning. Kursen består av eget framställande av bilder som planeras tillsammans med lärare. I kursen ingår gemensamma redovisningar där du analyserar dina och andras bilder för att utveckla bildskapandet. 

Vi har 20 timmar lärarledd undervisning i veckan. Lektionerna är fördelade på teknikgenomgångar, mörkrumsarbete, digital bildbehandling/retusch, arbete i studion, bildredovisningar samt fotografins historia och samtid. Dessutom ingår Gotlands natur och kultur som en integrerad del i utbildningen. Vi brukar även resa till huvudstaden för att gå på utställningar, göra arbetsplatsbesök samt träffa någon spännande fotograf. 

Vi hjälper dig att utveckla ditt bildberättande och ”pratar” mycket bild, både enskilt och i grupp. Vi fördjupar oss i bildanalys, bildkomposition och fotohistoria. Viktigt för oss är också att uppmuntra din kreativitet och ditt egna uttryck. 

På höstterminen studerar du grunderna för fotografisk kommunikation. Du lär dig hantera din kamera och att exponera under olika ljusförhållanden. Du lär dig också framkallning och kopiering av svartvita bilder, digital bildhantering och avancerad ljussättning i studio och på location. Vårterminen ägnas åt att utveckla ditt eget bildskapande, med tyngdpunkt på gestaltande fotografi. Vårterminen innehåller även en kortare praktikperiod.

Kursen avslutas med en slututställning på Gotlands konstmuseum. Utställningen brukar vara mycket välbesökt och uppskattad.
 Fotolinjen3

Gästföreläsare

Under året får du träffa yrkesverksamma fotografer. De berättar om sitt arbete, både i föreläsningsform och i workshops. Vi har haft besök av Thron Ullberg (porträttfotograf med inriktning analogt storformat), Anna Clarén, Maria Friberg, Helene Schmitz, Martina Hoogland Ivanow, Julia Peirone och Anna Sundström (gestaltande fotografi), Maja Suslin och Sören Andersson (sportfoto/pressfoto), Donald Boström, Kalle Melander (dokumentärfotografi), Peter Wiklund (Pinhole) och Peter Ragnarsson (grafiker).

Lokaler

På folkhögskolan får du dygnet-runt-tillgång till välutrustade och rymliga lokaler. Vi har en fin studio med bra takhöjd och dagsljus från norr samt en nyutrustad datasal. Vi har också att klassiskt analogt fotolabb för svartvit kopiering. I Fotolinjens lokaler finns storformatskrivare för utställningsproduktion och ett välfyllt bibliotek med fotoböcker. Under vårterminen har du också tillgång till en grafisk verkstad där du får arbeta med grafisk framställning och fotopolymer.

 Fotolinjen2

Efter utbildningen

Efter att du har studerat ett år på Fotolinjen är du förberedd för studier i fotografi på yrkeshögskola och högskola, eller för att arbeta som fotoassistent. Många är idag egna företagare eller arbetar som assistenter hos olika väletablerade fotografer. Flera har fortsatt sina studier på t ex Nordens fotoskola Biskops Arnö (YH), Fotoskolan Stockholm, Fotoskolan Gamleby (YH), Högre konstnärlig utbildning Valand. Flera har gått fotografiska utbildningar i andra länder, som i Glasgow School of Art i Skottland, School of Photography i San Francisco och Queensland College of Art i Australien. 

Kostnader

Du som antas till Fotolinjen betalar 5000 kr/termin för kemi, bläck och visst övningsmaterial. Fotolinjens studerande köpte under föregående läsår dessutom film, foto-/utskriftspapper, specialkemi mm för cirka 25 000 kr/studerande. Under KOSTNADER kan du läsa om övriga kostnader som betalas av studerande på folkhögskolan.

Kontaktperson

tovesjogrenTove Sjögren, kursansvarig och lärare
tel 070-788 78 94
e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

Languages

Bra att veta

  • Plats: Hemse
  • Kurstid: 27 aug 2018–29 maj 2019
  • Sista ans.dag: Ansökan stängd.
  • Studietakt: 100%
  • Längd: 1 år
  • Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A2)
  • Ämnen som ingår: Fotografisk kommunikation, Fototeori, fotografins historia och betydelse i samtiden , Kamerateknik, småbilds-, mellan- och storformatsfotografering, Hålkamera, äldre hantverksmetoder, Analog bildframställning, Digital bildhantering, Presentations- och utställningsteknik , Bildkomposition, Bildanalys, Frilansandets villkor, juridik och ekonomi

Ansökan och antagning

 
Ansökan

 

Detta ska du bifoga till din ansökan till Fotolinjens grundår. OBS! Ej originalhandlingar!

Personbevis (inte äldre än 3 månader)

- Betyg 

Eventuellt arbetsbetyg/intyg 

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen

- 5 bilder bifogade i webbansökan 

 

Du som söker bör ha minst två års studier på gymnasium eller motsvarande, OBS! inget krav. Det personliga brevet är en förutsättning för att din ansökan ska bli behandlad. Du måste även disponera en digital systemkamera med manuella inställningsmöjligheter under utbildningstiden. 

Antagning 

I maj har vi informations- och antagningsdagen på folkhögskolan i Hemse för sökande till Fotolinjen. Då har du som sökt utbildningarna och kallats till intervju möjlighet att komma hit och bekanta dig med skolans miljö och förutsättningar.  På antagningsdagen kommer vi att genomföra enskilda intervjuer som tar ca 15 min/person. Därutöver kommer du att få några praktiska fotouppgifter att lösa. Ta med egen kamera!

Mer information om antagningsdagen skickas ut i början av maj i ett separat brev till dig som kallas till intervju. Besked om antagning eller reservplats kommer i början av juni.

 

Beställ personbevis här

Ansök här